Etiketter

, , , , , ,

FB_IMG_1553772648312
‘Ikigai’ är ett uttryck från Okinawa (där man finner en av världens vitalaste och äldsta befolkningar) som ungefär betyder ‘anledningen till att jag går upp var morgon’.

Det är ett sätt att ‘rensa i röran’ dom uppstår då vi kör på lite för snabbt lite för länge. Det är allt för lätt att fortsätta i de spåren utan närmare eftertanke om framtida resultat. Detta är en proncip som gäller såväl på individuellt som organisatoriskt.

Då dagens mindset lätt hamnar i ständigt utförande/görande, fragmemtering och svart/vita lägen erbjuder ‘ikigai’ en något mer nyanserad approach.

Tankesättet gör det också enklare att inse att under vissa delar av livet (eller en process) då visst står i fokus behöver annat få stå tillbaka. Vi kan inte göra allt optimalt samtidigt.

Framför allt är det en hjälp till att hitta det värde vi vill ha i vår verksamhet och i våra liv och runtom detta utveckla ett hållbart, långsiktigt sätt att fungera i kontrast till att ständigt sätta upp kortsiktiga mål på en väg som vi inte riktigt vet riktningen på.

Prova att reflektera lite över modellen och se var just du och/eller din verksamhet hamnar just nu.

#ikigai #mening #värde #hållbarhet #vitalitet #ledarskap #grupputveckling #team #prestation #utveckling #återhämtning #kreativitet #fokus